Onbekend maakt onbemind, flora en fauna

 

Het gebied in en rondom Westenschouwen staat veelal bekend door haar (verouderende) bevolking maar vooral om haar toerisme. Die gaan en komen, van het vroege voorjaar tot in de late herfst. Zelfs in de wintermaanden zijn ze niet te vermijden. Men gaat en staat waar men waar wil, het strand op, de duinen of boswachterij in, met detectors door de polders en zelfs over het strand waar dit overigens verboden is, maar ja, wie trekt zich daar wat van aan? Controle is er niet of nauwelijks en mocht er iemand dan toch iets van zeggen dan zijn de poppen aan het dansen. Natuur wordt vertrapt, bodemschatten gaan verloren, archeologische vondsten meegenomen alsook het bunkerbezoek wat onwettig wordt gedaan brengt vaak ’n spoor van vernieling met zich mee (denk aan oa aan de vleermuizen). De reden waarom mensen dit doen is wel bekend. Voor de één is het pure belangstelling of nieuwsgierigheid en de minderheid doet het vaak om het pure vandalisme, baldadigheid geen notie hebbende wat er allemaal verstoord of vernietigd wordt. 

 

Vandaar “Onbekend Maakt Onbemind”.

 

Wat zie je als je rond struint…..Begroeiing in alle soorten en maten, water, zand, egels, konijnen, herten, vis. Ach wat, dat is toch geen probleem? Takken groeien wel weer aan, herten lopen weg. Klopt, maar de vraag is: wat zie je niet……

 

Dieren, beschermd of onbeschermd omdat ze bijna niet meer voor komen of omdat ze de omgeving als roest- rustplaats hebben uitgekozen of gewoon simpel weg foerageren, overwinteren of als woonplaats hebben. Hier gaat dit overzicht over. 

Een kleine verstoring is vaak net zo erg als bijvoorbeeld een nest leeghalen, een hond die een hertenjong opjaagt of opgravingen doen. Verstoring kan op vele manieren geschieden, denk aan geluids- of lichtverstoring, of gebiedsverstoring zoals eerder aangegeven. Om eens een inzicht te geven van het leven in en rondom Westenschouwen hierbij een overzicht van het dierlijke leven waarvan de mens, maar vooral de toerist geen flauw benul heeft. Beestjes die je “bijna” nooit ziet of ooit zal zien maar o zo belangrijk voor het gebied maar ook voor de instandhouding van het ras.

 

Klikken op de foto geeft een vergroting en tevens de naam.

Hiernaast nog diverse soorten:

Motten

Dagvlinders

Libelles

en andere ongewervelde en/of geleedpotige.

 

Ook zou hier nog een opsomming gemaakt kunnen worden met diverse soorten flora welke aanwezig is maar hierbij valt op te merken dat alleen het Glad Biggenkruid een beschermde status heeft. Deze soort is in Nederland zeldzaam tot zeer zeldzaam.  Maar op alle fauna staat wel de criteria dat deze niet opzettelijk geplukt mogen worden, te verzamelen, te snijden, te ontwortelen of te vernielen.

 

Vogelrichtlijnsoorten:

Het beschermingsregime voor Vogelrichtlijnsoorten heeft betrekking op de soorten, zoals aangeduid in artikel 1 van de Vogelrichtlijn. Dit betreft alle natuurlijk in het wild levende vogelsoorten op het Europese grondgebied. Voor vogelsoorten gelden de volgende verbodsbepalingen:

- het is verboden opzettelijk vogels te doden of te vangen;

- het is verboden opzettelijk nesten, rustplaatsen en eieren van vogels te vernielen of te beschadigen, of nesten weg te nemen;

- het is verboden eieren van vogels te rapen en deze onder zich te hebben;

- het is verboden vogels opzettelijk te storen.

 

Dus mensen, alle fauna heeft zijn/haar biotoop, laten we ze met rust laten alsmede de flora die vaak gezien wordt als onkruid, kunnen wilde plantensoorten zijn, laat ze staan. Deel deze kennis met vrienden, burgers en buitenlui zodat de generatie na ons ook nog kan genieten van al het moois in onze wereld dus ook in ons mooie Westenschouwen.