De Pipo-wagen van barones Sophie Booy-Van Randwijck.

 

 

 

Sophie Booy-barones van Randwijck (1923-2009) is geboren in Rijswijk en groeide op in Middelburg. Ze trouwde met Thijs Booy die ze ontmoette op Het Loo en die bekend stond als ‘de gereformeerde rebel’. Hij hielp Prinses Wilhelmina bij het schrijven van haar boek ‘Eenzaam maar niet alleen’.

Sophie Booy-van Randwijck kende als geen ander Wilhelmina, die vijftig jaar koningin geweest. Als secretaresse op paleis Het Loo in Apeldoorn moest zij vanaf 1950 de prinses adviseren over de geloofswereld van de jeugd. Op Het Loo ontmoette ze haar latere man Thijs Booy, die was aangesteld om Wilhelmina te helpen met het schrijven van haar boek “Eenzaam maar niet alleen”.

Het eeuwenoude aristocratische geslacht Van Randwijck, dat naast de nu uitgestorven baronale tak ook een grafelijke tak kent, ontleent de naam aan het dorp Randwijck in de Betuwe. De band met de Oranjes was altijd nauw. Otto baron van Randwijck was bijvoorbeeld stalmeester van de laatste stadhouder Willem V en kamerheer van koning Willem I. Sophies vader was bankdirecteur maar kende de Oranjes goed van de padvinderij waar prins Hendrik beschermheer van was.  Ze zou rechten gaan studeren, maar weigerde de door de bezetters geëiste loyaliteitsverklaring te tekenen. Na de oorlog studeerde ze enige jaren aan de sociale academie, voordat ze door Wilhelmina als secretaresse in dienst werd genomen. Op Het Loo werd ze al snel bekend door haar 'weinig baronale' wijze van communiceren, met termen als 'hoi' en 'hoe gaat het?'. U wilt een pasfoto? Dat wordt moeilijk. Het lag niet in haar natuur om recht in de camera te kijken', zegt Robert Lousberg, die samen met zijn echtgenote een film over haar leven maakte. Eigenlijk is dat een mooie karakterbeschrijving van Sophie Booy barones van Randwijck.

 

Stel je eens voor: prinses Beatrix, rillend onder de buitendouche en worstelend met het stapelbed in een echte pipowagen

"Ik vind dat de mensen zich bewust moeten zijn van de geschiedenis, zeker die van hun omgeving en eigen land." Sophie Booy heeft een geschiedenisje in een verstopt duinhoekje, op een steenworp van de Westenschouwense rotonde. Daar staat sinds 1951 de kampeerwagen van de Van Randwijcks, inmiddels weer even strak in de verf als hadden de Dreister timmerlieden hem gisteren gebouwd.

Ze bleef haar hele leven verknocht aan Zeeland, waar ze in opdracht van Wilhelmina na de Watersnoodramp van 1953 de 15-jaar jonge Beatrix mee naartoe nam om te laten zien wat er precies was gebeurd.  

 

In die jaren vijftig bracht de prinses als Dientje Rozeknop (hoe Cissy van Marxveldt is die naam?) samen met haar jeugdvriendin Renée Röell een stuk of wat zomervakanties door in de in de kampeerwagen van de barones zo wordt vermeld. Die twee waren bevriend, prinses Beatrix was bruidsmeisje bij het huwelijk van barones Sophie van Randwijck met Thijs Booy in 1954. Een jaar later, bij haar huwelijk met de 'gereformeerde rebel' Thijs Booy, was ze Beatrix bruidsmeisje. Sophie Booy stierf 19 oktober 2009 te Apeldoorn kinderloos en liet haar nalatenschap achter in een fonds op naam bij Ars Donandi.

Na het overlijden van Wilhelmina had het stel verwacht tot het hof van koningin Juliana te kunnen toetreden. Maar dat gebeurde niet. ‘Als troostprijs mochten ze in hun mooie villa in Apeldoorn blijven wonen, maar ze hadden geen inkomen meer en waren eigenlijk arm’, aldus Lousberg. Thijs Booy begon daarna tot groot ongenoegen van de Oranjes boeken over het koningshuis te schrijven, waarvan De levensavond van Koningin Wilhelmina het bekendste is. Sophie ging noodgedwongen voor Philips in Apeldoorn werken als gastvrouw.

 

Nalatenschap:

In de nagelaten boedel bevond zich de charmante houten kampeerwagen te Westenschouwen. Deze kampeerwagen werd eind jaren '40 door de firma Padmos uit Dreischor gebouwd in opdracht van barones Van Randwijck-Wackwitz, de ouders van de erflaatster, en staat sedertdien op het huidige perseel aan de kampweg. Voor deze kampeerwagen wordt een goede bestemming beoogd. Daartoe is op 4 augustus 2014 ten overstaan van mr. Robert Zonnevylle, notaris te Zierikzee, de Stichting Sophie opgericht, aan wie de kampeerwagen en het bijgebouw inmiddels in eigendom is overgedragen. 

De Stichting Sophie stelt zich ten doel door tussenkomst van instellingen van gezondheidszorg, herstellingsoorden en welzijnswerk aan mensen die door bijzondere omstandigheden kwetsbaar zijn en enige tijd rust en ontspanning behoeven in de kampeerwagen “Randwijck” een kleinschalig rustpunt te bieden. Te denken valt aan ouders met een ernstig ziek kind, ouderen die zich een vakantie niet kunnen permitteren, mensen met een ‘burn-out’, enz. In verband hiermee wordt samenwerking gezocht met aanverwante instellingen zowel op Schouwen-Duiveland als daarbuiten. Inmiddels is de kampeerwagen “Randwijck” in 2016 geheel hersteld en zal er dankbaar gebruik van worden gemaakt.